donderdag 26 augustus 2010

Smakelijke letters: lettersoep

Letters zijn vooral nuttig. Ze zorgen ervoor dat de wereld om ons begrijpbaar wordt. Ze dienen als communicatiemiddel. Ze zijn de basis van een maatschappij. Zonder letters geen woorden, zonder woorden geen zinnen, zonder zinnen geen taal. En zonder taal begrijpen we elkaar niet. Maar soms zijn letters ook gewoon ... lekker.




Lettersoep

Ik heb wel eens met het idee gespeeld om een 'lettermaaltijd' te maken. Letterkoekjes zijn makkelijk te realiseren, chocoladeletters zijn al in september te koop, uit plakken kaas kun je met lettervormpjes letters stansen, een T-bone kun je gewoon kopen en met een beetje geluk kun je uit aardappels letters snijden en vervolgens bakken. Ik ga dat idee vast nog wel eens verder uitwerken, maar het begin (en het voorgerecht) heb ik al: lettersoep!



Ingrediƫnten

1 kleine ui
1 aardappel
1 courgette
1 wortel
80 gram boontjes
2 tomaten
100 pancetta
1 liter kippenbouillon
500 gram letterpasta
80 gram erwten
80 gram kikkererwten
2 eetlepels bladselderij

Bereiding

Pel en snipper de ui.
Snijd de aardappel, courgette en wortel in kleine blokjes.
Maak de bonen schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Ontvel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Verhit de blokjes pancetta op een laag vuur, zodat het vet smelt.
Doe hier de gesnipperde ui bij en bak hem zonder te kleuren, voeg de aardappel-, wortel- en courgetteblokjes toe en laat het geheel nog enkele minuten garen.
Voeg de bouillon toe en laat de soep enkele minuten trekken.
Kook de letterpasta beetgaar in water met wat zout en voeg deze samen met de tomaatblokjes, erwten en kikkererwten toe aan de soep.
Laat het geheel nog ca. 4 minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep in borden of soepkommen en bestrooi met bladselderij.
 
 

Geen opmerkingen: