donderdag 17 maart 2011

originele letters: namen

Namen

Letters in namen kunnen veel betekenen. Ook al klinken ze vaak hetzelfde. Toen ik ooit, als jonge tiener, de televisieserie "Het Wassende Water' bekeek, was ik helemaal weg van een van de hoofdrolspelers: Thom Hoffman. Het feit dat hij niet gewoon Tom heette, maar Thom, maakte hem nog aantrekkelijker. En als je Marc heet, ben je ook anders dan Mark, die toch wat gewoner is. Kees is een boerenpummel, maar Cees al veel verfijnder (komt ook door Dhr. Nooteboom, denk ik).  Cor is een hele gewone wat ouderwetse naam, maar Kor is moderner en meer bij de tijd. Monique is chique en Moniek is niet zo sjiek. Maikel is lekker jaren zeventig en Michael duidt op Engelse voorouders. Carolien draagt een bloemetjesjurk en Karolien een broekpak. Aymee, Amy of Emie, het maakt nogal verschil, terwijl je dat verschil niet hoort. Anya is heel ander meisje dan Anja en ik betwijfel of Jusztin zijn ouders heel dankbaar is voor die naam.  ('Neehee, met eerst een s en dan een z.')

Dat geharrewar met letters in namen om maar zo origineel mogelijk te zijn, is soms hilarisch, soms prachtig en soms gewoon zielig voor het kind. Ik zelf heb drie zonen: Julian (spreek uit Julian, en dus niet: Djuliën), Finn ('O, met twee ennen?', zei laatst iemand. Ja natuurlijk, ik ga mijn kind niet naar een nationaliteit noemen) en Pepijn (daar is niets moeilijks aan). Als het meisjes waren geweest, hadden ze Ilse, Ilse (de eerste werd een jongetje, duh) en Christel geheten. Of Kristel, daar was ik nog niet over uit. Maar dat het verschil maakte wist ik wel. We hebben ook nog getwijfeld over de jongensnaam Emil of Emiel, maar zeker niet Emile. Want zo heet die Ratelband en daar willen we niet mee geassocieerd worden, stel je voor! Op internet kun je heel veel originele namen vinden. Of beter gezegd: origineel geschreven. Hier volgt een bloemlezing: (Yett is toch wel een ander meisje dan Jet van de beroemde leesplank)


meisje: 
Jaelynn
Tenequa
Abbeygail
Adrijana
Andreea
Anneliz
Annasthasia
Djuulz
Djuulie
Iness
Jacqueslynne
Jacqui
Klaudia
Kristell
Lysbeth
Zooey
Zarah
Yzabelle
Yett
Qyarajongen:
Adryaan
Aghilès
Ariyan
Baz
Binq
Brooklynn
Celvin
Charlee
Djaimie
Djason
Djego
Elgereau
Fabi-jan
Fhenix
Haajo
Julean
Zwen
Qiyaro
Qwincy

Heb je zelf een origineel geschreven naam of ken je iemand, laat het me dan weten. Ik ben nieuwsgierig.

1 opmerking:

Merel zei

Ha, inderdaad. Je zou eens een kijkje kunnen nemen in zo'n achterklaprubriek over namen van celebrities. Mariah Carey's baby heet bijvoorbeeld Moroccan Scott! Verder kom ik in mijn werk met kleuters veel creatieve namen tegen, waardoor het moeilijk wordt taaltaakjes als rijmen en foneemidentificatie uit te leggen. 'Anneke-Panneke' (no offence!) en 'de A van Anneke' kunnen best, maar leg maar eens 'de ie van Yzabelle' of 'de e van Abbeygail' uit..