vrijdag 5 oktober 2012

decoratieve letters: in het interieur


Letters zijn heel hot in het interieur, je ziet ze te pas en te onpas. Ik heb nog overwogen om een rondje te gaan fietsen en elk huis met de letters HOME of LOVE voor de ramen (of met EAT in de keuken).te gaan fotograferen en op deze blog te plaatsen.  Maar daar heb ik de lef en de tijd niet voor.
Dat neemt niet weg, dat veel mensen mede dankzij de woonbladen, letters als decoratiemateriaal in huis hebben staan. En waarom ook niet? Ik zal de laatste zijn om te beweren dat letters niet mooi en decoratief kunnen zijn. Maar toch zit er wat kitscherigs aan die (altijd witte) letters die het woord LOVE of HOME vormen en een prominente plek in huis krijgen.Je kunt natuurlijk ook één enkele letter nemen en in je interieur plaatsen, daar ben ik al meer voor te porren. Maar ik denk toch ook vaak: 'Waarom een A en geen Z? Wat betekent die letter? Is het de voorletter van je naam, je kind of je geliefde?' Letters zijn voor mij zo sterk verbonden aan een betekenis. Met letters willen we letterlijk iets zeggen. Het zijn niet alleen maar twee poten schuin omhoog lopen met een dwarsbalkje ertussen. Het is een A, de eerste letter van ons alfabet, mijn eigen voorletter, een deel uit een geheel. Maar ik vind het ook weer 'stom' om hier in huis, naast de A, ook de D, de J, de F en de P ergens te plaatsen. Het zijn natuurlijk veel te veel letters, zodat dat mooie effect weer weg is. En ik vind de Q of de S en de Z veel fraaier. Maar die hebben voor mij dan weer geen betekenis en zijn alleen maar 'grafisch' interessant.Je begrijpt, ik heb geen letters in mijn huis. Geen prachtige verweerde houten letters, die zo stoer zijn. Geen gladde metalen letters die het interieur net dat beetje extra geven. Geen kartonnen letters die de 'eco-look' benadrukken.


Maar ik wil ze wel, geloof ik. Op het richeltje naast de ingelijste kindertekeningen, de aparte vintage ansichtkaarten, het houten beeldje en de uitgescheurde tekst die aan de muur hangt met (fluoriserend) 'masking tape'.

Of in mijn letterbak XL, in mijn tijdschriftenrek van onbehandeld hout of gewoon nonchelant op de grond, naast de lijsten zonder schilderij.

Maar ik heb ook al geen richeltje, letterbak of tijdschriftenrek. Laat staan lijsten zonder schilderij...
2 opmerkingen:

Nico Nijenhuis zei

Leuk, ga je nu een huisdecoratie alfabet aanleggen?

Anneke van Bostelen zei

Nou, ik ben wel aan het klussen en verbouwen... Een heel, heel maar dan ook heel mooi alfabet mag wel ergens een plaatsje krijgen.