dinsdag 31 december 2013

Een 9 voor Tweeduizendveertien

T-w-e-e-d-u-i-z-e-n-d-v-e-e-r-t-i-e-n

Dat zijn 19 letters.

De T komt er twee keer in voor, net als de D en de N. De I trouwens ook.  De W, de U, de Z, de V en de R zijn uniek in dit word en komen slechts eenmaal voor. De letter E spant de kroon en komt maar liefst zes keer voor (uitslover!).

Vroeger zette ik de letters van mijn naam om in getallen. De A was 1, de B 2 enzovoort. Die cijfers telde ik bij elkaar op en de uitkomst was dan iets. Hoe oud je zou worden. Of welk cijfer je leven waard is of zo iets.  (De som van de letters van mijn naam (zonder doopnaam) is bij mij 179, 1 erbij 7 erbij 9 is 17, 1 erbij 7 is 8. Mijn leven is dan dus een 8 waard of ik word 179 jaar. 17 kan namelijk al niet meer.)

Ik heb het trucje ook maar eens uitgehaald met het nieuwe veelbelovende jaar. Hij wordt 365 dagen oud, dat weten we al. Maar welk cijfer gaat hij ons opleveren?

20+23+5+5+4+21+9+26+5+14+4+22+5+5+18+20+9+5+14=234
2+3+4=9

Een negen! Tweeduizendveertien gaat dus een topjaar worden! Een schitterend, fantastisch, megagoed, blij, mooi, gelukkig jaar.

Ter vergelijking: Tweeduizenddertien kwam uit op 211. Als je die cijfers bij elkaar optelt wordt dat slechts een 4. En geef maar toe, zo'n topjaar was dit jaar nu ook weer niet. Crisis, rompslomp, werkeloosheid, gedoe... Dat was 2013. Te veel leuke en goede mensen gingen dood. Te veel sneeuw aan het begin van het jaar, terwijl we aan het einde wel een witte kerst konden gebruiken. Een voorjaar van lik-me-vestje en een veel te hete zomer erna zonder een behoorlijke nazomer. En veel te veel stormen. Stormen in ons hoofd, stormen in de maatschappij en stormen die de boel kapot deden waaien.

En het was een jaar van wachten. Wachten op betere tijden. Tweeduizenddertien stond ons in de weg. We wilden hem wel massaal wegduwen om te kijken welk uitzicht hij belemmerde. Het uitzicht tweeduizendveertien. Want dan zou het pas weer wat worden. En nu heb ik het bewijs geleverd. Een negen! Tweeduizendveertien gaat het jaar van velen worden. Een heel bijzonder jaar!

Ik wens iedereen een jaar toe vol ups en met weinig downs. Een jaar waarin we het evenwicht weer vinden en we ons blij en gelukkig zullen voelen. Een jaar met inzichten en vol met memorabele en fijne momenten. Een jaar met gouden zonsondergangen, prachtige regenbogen, verse sneeuwmomenten, kleurrijke herfstbladeren en kwetterende voorjaarsvogels. Kortom, een TOPJAAR!


1 opmerking:

Greet zei

Geweldig! We zijn er nu zeker van dat het aan fantastisch jaar wordt.