zondag 16 februari 2014

De letters van het alfabet, maar dan anders...

Letters zijn in eerste instantie bedoeld om er woorden mee te vormen. Maar in de loop der tijd hebben letters ook andere betekenissen gekregen of zijn er termen ontstaan die afgeleid zijn van bijvoorbeeld de vorm van de letter. Denk maar eens aan T-shirt. Zo valt er van elke letter in het alfabet wel iets te vinden waardoor die letter ook bekend is.

A 
Een shirt of jurk met een A-lijn loopt van smal boven naar wijd uit onder, net als de letter A.B 
Een B-keuze, is een product van mindere kwaliteit. Vaak met oneffenheden, niet goed afgewerkt of andere schoonheidsfoutjes. Er bestaan ook B-films met B-acteurs: zowel de film als de acteur is van mindere kwaliteit.


C
Een publieke omroep kon in Nederland de A-, B- of C-status hebben. Bij de C-status moest de omroep 100.000 tot 250.000 leden hebben. Tegenwoordig bestaat de C-status niet meer.D 
Een muziekstuk kan in D-mineur worden gespeeld. Dat is een toonsoort waarbij de D staat voor de toon D. D-majeur bestaat overigens ook.E 
Sommige mensen zijn er doodsbang voor: E-nummers. Het zijn door de Europese Unie toegelaten additieven, zo schrijft Wikipedia. Additieven zijn toevoegingen, zoals kleur- en smaakstoffen. De meeste stoffen die met E-nummers worden aangeduid zijn natuurlijke producten uit planten. Citroenzuur en vitamine C hebben zo ook hun eigen E-nummer. Sommige E-nummers worden met argusogen bekeken en vaak vermeden. Zo is E123 hier Europa gewoon toegestaan, maar in de VS verboden. Het is een rode kleurstof die wordt gewonnen uit de bloemen van de Amaranthus.F 
Om de borsten te ondersteunen dragen vrouwen een beha. Beha zijn de uitgesproken letters B en H en die staan voor hun beurt weer voor: bustehouder. Maar dat zegt niemand meer. Hoe groter de borsten, hoe groter de cupmaat van de beha moet zijn. A is de kleinste maat, en I de grootste. Maar cup F mag er ook best zijn.G 
De g-plek of g-spot (spreek uit: djiespot) is een afkorting van de Gräfenbergplek. Maar dat klinkt een stuk minder opwindend. Het zou een erogene zone van de vrouw zijn die zich in de schede bij het schaambeen bevindt. Het is een piepklein plekje in het vrouwelijk lichaam dat de gemoederen een tijdlang flink bezig heeft gehouden. Veel vrouwen konden hem namelijk niet vinden. In 2012 is uit een onderzoek voortgekomen dat het bestaan van de g-spot nog steeds niet wetenschappelijk bewezen is.
H 
Een H in het straatbeeld is de afkorting voor hospitaal. Wij noemen dat meestal ziekenhuis, maar een Z zouden we dan weer niet begrijpen, vandaar de H. Een hele grote H op bijvoorbeeld een schip staat voor helikopter. Daar kan hij dan landen. Handig voor de piloot.
I 
In veel landen vind je bordjes met een I er op. Ook in Nederland. Toeristen in den vreemde speuren soms koortsachtig naar deze letter om aan informatie te komen. En daar staat de I dan ook precies voor: Informatie.
Dit was een lastige letter om informatie bij te vinden. Misschien is de meest duidelijke nog wel dat de J op een kenteken staat voor het land Japan. Wel weer jammer dat ze de letter zelf niet kennen, omdat ze een heel ander schrift kennen.
K 
Er waren eens drie meiden uit België die er leuk uitzagen, grappig konden dansen en best aardige stemmen hadden. Hun namen waren: Karen, Kristel en Kathleen. Drie keer de letter K dus en K3 was geboren. Een vrolijke meidengroep met liedjes die vooral erg aanslaan bij hele jonge meisjes. In 2009 verliet Kathleen de groep en nam de Nederlandse Josje haar plaats in. K2J1 bekte niet zo lekker, de groep bleef K3 heten en waarschijnlijk noemen ze haar nu Kosje.
Veel mensen kunnen links en rechts niet uit elkaar houden. Gelukkig bestaat er een heel simpel ezelsbruggetje voor. Met je linkerhand kun je de letter L maken: de L van links!
M 
Het schijnt dat er kinderen bestaan die deze letter eerder kennen dan de eerste letter van hun eigen naam.....


N  
De provinciale wegen in Nederland hebben een N-nummer. Ze heten provinciale wegen omdat ze onderhouden worden door de provincies. De getallen achter het N-nummer geven aan in welke provincie de weg ligt. Het hoogste nummer is de N-999. In Groningen. 
Mijn vader heeft o-benen. Hij vertelde mij, toen ik nog een kind was, dat hij vroeger veel varkens heeft moeten vangen. Als ze zijn richting op renden, klemde hij zijn benen er om heen. En zo zouden zijn o-benen ontstaan zijn. Ik geloofde dat blind.
Heb je er ook zo de p in als je in de stad nergens een bord met een P ziet staan?
Q 
De muziekzender Q-music is een bekend radiostation. De letter Q wordt goed gebruikt door het station, in de slogan: 'Q is good for you' Ze zijn er voor de Q-munity, want 'radio is een dialoog, een wisselwerking', aldus de folder van Q-music. Artiesten treden op in de Qube, een grote kubus en maken luisteraars kans op een overnachting in het Q-hotel. Waar staat die Q nu eigenlijk voor? Dit staat in hun folder: “De Q staat niet voor Quality en de naam heeft ook geen andere betekenis. De naam Q-music is gekozen , omdat het pakkend is, leuk klinkt en lekker in de mond ligt.' En gelijk hebben ze!Zelfs ik herken deze letters. En ik heb niets, maar dan ook helemaal niets met auto's.... 

S 
Je hebt ze die eerst naar links gaan en dan naar rechts en je hebt ze die eerst naar rechts gaan en dan naar links: de S-bocht. Al moet je wel je hoofd scheef houden om de S te kunnen zien. 
T 
Een T-shirt is een shirt in de vorm van een T. Simpeler kan bijna niet.
U, het kortste beleefde woordje dat ik ken. In het Engels maakt men geen onderscheid tussen u en jij, iedereen wordt aangesproken door 'you'. En laat dat woord nu vaak weer afgekort worden tot 'u'. Kennen ze u toch in de Engelstalige landen. 
V 
Een V-teken maak je met je vingers. Wijs- en middelvinger omhoog als een V, de andere vingers blijven gebogen. Winston Churchill gebruikte het teken tijdens de Tweede Wereldoorlog als overwinningsteken, 'Victory' in het Engels. In de jaren '60 werd het veel gebruikt als het teken voor vrede. Maar het heeft nog meer betekenissen, waarbij het belangrijk is of de palm van je hand naar voren of naar achter wijst. Let je daar niet op, dan kan een goedbedoeld vredesteken ineens opgevat worden als belediging...
W
Het wereldwijde web heeft de letter W zichzelf wel drie keer toegeëigend. Elk internetadres begint met www. Dat staat voor 'world wide web'. Het is vanaf 1991 ontwikkeld door een softwareontwikkelaar. Het doel van het www was om informatie uit te wisselen tussen wetenschappers en de internationale projecten van het bedrijf waar deze ontwikkelaar voor werkte. Dit project kreeg de naam WorldWideWeb. De baas van deze softwareontwikkelaar was er trouwens op tegen. Hij zei dat de afkorting www (in het Engels: double-u, double-u, double-u) langer was dan de naam van het project zelf.
Tja, je hebt het of je hebt het niet... De X-factor dus.
Y 
De y-as, niet te verwarren met de x-as.
Zzzzz, ik zou er bijna van in slaap vallen, zo lang denk ik al na over de Z. De Zet. Zet is een Zuid-Afrikaans kinderprogramma en blijkbaar ook de gelijknamige naam van een vrolijk figuurtje:Maar ja, hij heeft natuurlijk niets te maken met de letter Z. Ik denk nog even verder over de ...Zzzz Zzzlaap lekker! (gaap)

2 opmerkingen:

Inge zei

Ik heb genoten van deze blogpost. Een prachtig ABC-verhaal!

Anneke van Bostelen zei

Dank je Inge!