vrijdag 3 december 2010

Lekkere letters: chocoladeletters

Het wordt weer de hoogste tijd om weer eens verder te gaan met mijn blog vol bijzondere letters. Na de herfstvakantie waren de letters ietwat opgedroogd, opgelost en verdwenen, maar rond deze Sinterklaastijd dringen de chocoladeletters zich weer op en wordt het tijd om daar wat meer over te vertellen!Letters van chocola


Lang voordat de chocoladeletters hun intrede deden was het al gewoonte om letters van banket te maken. Op middeleeuwse kloosterscholen leerden de leerlingen schrijven met behulp van losse letters van brooddeeg die als beloning opgegeten mochten worden. Pas in de negentiende eeuw werden de letters van chocolade gemaakt. Het zal er ook wel te maken hebben gehad dat chocoladeletters heel makkelijk fabrieksmatig konden worden gemaakt met behulp van ijzeren mallen waar de chocola in werd gegoten.


Op die manier kon met snel en makkelijk veel letters produceren. De meest verkochte letters is trouwens de M. Er beginnen namelijk erg veel namen met een M. En hij ziet er lekker groot uit, beter dan zo'n schamele I. Al wegen ze natuurlijk net zoveel. Vanaf het moment dat de chocoladeletters massaal op de markt kwamen, zijn ze ongekend populair.Hét lettertype voor de chocoladeletter is de Egyptienne. Daar is eigenlijk nooit van afgeweken. Er is weleens geëxperimenteerd met modernere varianten, maar die hebben het niet gehaald. De Egyptienne heeft zware en grote schreven, geen dunne stukken en daarom veel  minder kwetsbaar.Vandaag de dag is het van belang dat je een 'eerlijke' letter in je handen krijgt. Steeds meer foute chocolade verdwijnt uit de schappen en dat is natuurlijk goed nieuws. In één jaar ging de verkoop van foute naar eerlijke letters van 15 naar 95 procent! Op de site http://www.oxfamnovib.nl/pure-chocolade.html lees je hier meer over en kun je ook een rapport daarover downloaden. Je vindt er ook een kortingsbon voor de Jamin en de Lidl waarmee je 30% korting krijgt op chocoladeletters!


Wil je trouwens nog meer lezen over chocoladeleters, neem dan eens een kijkje op http://chocoladeletter.blogspot.com/ of op http://www.chocoladeletter.net/. Hier komt ook mijn informatie en komen de illustraties vandaan.


Ik wens je een fijne Sinterklaasfeest toe met veel heerlijke en eerlijke chocoladeletters!

1 opmerking:

buurtaal zei

Oh ja, heerlijk, chocoladeletters! Hier in Duitsland zijn ze helaas niet te krijgen, dus ik probeer altijd tijdig een voorraadje in te slaan tijdens mijn bezoekjes aan Nederland. Gelukkig is dat meestal geen probleem omdat ze al vanaf september in de winkels liggen ;-)

Op mijn eigen blog heb ik (in het Duits) over deze typisch Nederlandse lekkernij (en over Sinterklaas) geschreven:

http://www.buurtaal.de/blog/suesse-sinterklaas-traditionen

Groetjes uit Hannover
Alexandra