zondag 17 juni 2012

alle letters: scrabblesteentjesEr zijn talloze spelletjes met letters. De bekendste is waarschijnlijk 'scrabble', voor de jonkies onder ons: wordfeud, maar dan op een echt bord. Mijn ouders speelden vroeger (en misschien nu nog wel) eindeloos scrabble. Soms deed ik mee, maar ik was er niet echt goed in. Ik zag nooit een langer woord dan eentje met vier letters. Ik zag niet in dat je soms maar beter een of twee letters neer kon leggen om een hogere score te krijgen, ik vond die letter- en woordwaarde een waardeloze uitvinding en het duurde me altijd te lang. Ik ben het spelletje pas echt gaan waarderen toen ik er opnieuw kennis meemaakte via wordfeud.

Behalve scrabbelen, kun je met de letters van het spel hele leuke dingen doen (met het bord trouwens ook, maar deze blog gaat over letters). Op de site van 101woonideeën staat stap voor stap uitgelegd hoe je er magneten van kunt maken. Klik hier om het te bekijken.


Maar je kunt er nog veel meer mee doen. Zo kwam ik al surfende op internet de volgende ideeën tegen:
* Je maakt er manchetknopen van.
* Met een haakje eraan, kan de scrabbleletter aan een ketting of als bedel aan je armband.
* Tuurlijk: een oorbelhaakje er aan, en het is een oorbel. (foto: Megan Maginnis)

* Als versiering aan een wijnglas tijdens een etentje. Voor elke gast zijn of haar eigen letter. Ik denk dan ook meteen: servetringen! (Die heb ik nog nergens gezien.) (foto: Ryan McFarland)


* Maar de mooiste van allemaal vind ik het kunstwerk van Nathan Jongewaard: een portret van scrabblesteentjes. Dit hier is Frankenscrabble!Je kunt natuurlijk ook scabbleletters op een houten lijst plakken en een foto van je geliefde, kind of oma er in stoppen, er een naambordje van maken en naast de bel hangen, de kamerdeur van je zoontje en of dochtertje mee opleuken, er onderzetters van maken, labels voor op je keukenkastje fröbelen, cadeaulabels er van maken, er een kast mee inleggen, er punaises aan vast lijmen, ze op een taart plakken als decoratie, ze op een kussen lijmen, of er een kerstboom van maken met typische kerstwoorden.


Tot slot nog een paar mooie kunstwerken, gemaakt van scrabblesteentjes. Ik moet nodig eens aan mijn ouders vragen waar dat oude spel van hun is, die kraan lijkt me wel wat in mijn huis....


3 opmerkingen:

yvonne zei

Ja, dat zijn leuke ideeen om iets met letters te maken. ben trouwens dol op scrabble. heb een hele oud ooit op de kop kunnen tikken op de rommelmarkt. als ik een doos zie met die kleine uitdagende letterblokjes dan moet ik die hebben, wat het me ook kost.

Anneke van Bostelen zei

Heb je er al iets van gemaakt?

yvonne zei

kijk eens op de weblog van Gerda:
http://gerdayd.blogspot.nl/
Ze heeft daar een foto staan met 2 letters. moest meteen aan jou denken.