zondag 23 september 2012

Jarige letters: Hollandsche Mediaevel


Het lettertype Hollandsche Mediaeval bestaat 100 jaar. In de Volkskrant van afgelopen vrijdag stond een interview met grafisch vormgever Roosje Klap over dit heuglijke feit. De letter ziet er als volgt uit:foto: An-Sofie Kasteleyn
In het interview met Klap staan interessante dingen over dit lettertype. Dat het ontworpen is door de Nederlandse letterontwerper en kunstenaar S.H. de Roos bijvoorbeeld en dat dat er op het moment dat hij in 1912 met deze letter kwam al in geen 150 jaar meer een drukletter was ontworpen in Nederland. Het was een hele beroemde en veelgebruikte letter in de eerste 40 a 50 jaar van zijn leven. Klap vindt het ook een hele sierlijke letter: 'Die hoofdletter R bijvoorbeeld, de lange schuine zijde is gewoon een enorme glijbaan, een koket uitgestoken damesbeen. Prachtig ontworpen. Er zit veel humor in, bijna on-Nederlands.' 


De hoofdletter R dus. Daar komt-ie:


Het is jammer dat ik dit stukje niet in de Hollandsche Mediaevel kan schrijven, dat lettertype zit niet in mijn blogprogramma. Maar mooi is-ie zeker! Je kunt hem wel uitproberen op www.fonts.com, een handige site waar veel lettertypes te vinden zijn. 

In het interview met Klap staat ook nog vermeld dat er lezingen, een film en een tentoonstelling is over de letterontwerpen in het gebouw van de lettergieterij van Amsterdam (v/h N. Tetterode) en dat zij zelf een masterclass letterontwerpen geeft. 

Ze maakt zelf dus ook letters, waarbij het haar gaat om het concept en het beeld dat ze oproepen. Ik zal er in een andere blog meer aandacht aangeven. Op de site van de Volkskrant kun je trouwens het stuk nalezen. 


Geen opmerkingen: