donderdag 20 september 2012

Minst voorkomende letter: Q

De letter q is de minst voorkomende letter in de Nederlandse taal en komt ook nog eens uitsluitend voor in leenwoorden. De q heeft een innige relatie met de letter u, meestal komt na de q een u. Samen worden ze als kw uitgesproken. In het Frans en Spaans wordt die u niet uitgesproken en klinkt de combinatie qu dus als k.


Er zijn toch nog heel wat Nederlandse woorden met een q erin. Waarschijnlijk meer dan je zou denken. Op deze site (handig met scrabble of wordfeud) kun je zien welke woorden een q in zich hebben. En hier kun je ook lezen dat er geen woorden zijn met beginletter G waar een q in zit, net als woorden met de beginletter H, W en Z. 


Het mooiste woord uit de lijst vind ik xiangqi. Die zou je toch maar neerleggen met scrabble, zeg. De letter q is voor mij ook onlosmakelijk verbonden met de spannende televisieserie uit de jaren '70: Q en Q. De eerste serie stamt uit 1974, de tweede uit 1976. De overbekende herkenningsmelodie werd gezongen door Robert Long ('Q en Q, Quuuuuuuuu'). De letters Q en Q staan voor de achternamen van de twee hoofdrolspelers: Aristides Quarles van Ispen en Wilbur Quant. De serie was een enorme hit. Met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen staat de reeks nog steeds te boek als de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden. Ook in Duitsland en Oostenrijk was de serie een succes. Ik kan me er weinig meer van herinneren, maar spannend was het zeker! 


Geen opmerkingen: