Maar ja, zomaar laten liggen kan natuurlijk ook niet. Het is tenslotte eten. Dat moet binnen een bepaalde tijd op. Ach, ik ben vast niet de enige die nog met pakken vol letters blijft zitten en ze soms tijdens een grondige opruimsessie ergens achter in de kast weer tegen kom. In juni ofzo.
Dus op een rijtje. Hoe zit het nu met het bewaren van chocoladeletters (en -muntjes, en -Zwarte Pieten en -Sinterklazen):
-Chocola kun je vrij lang bewaren: Tot na een jaar van aanschaf.
-De beste temperatuur om chocola te bewaren is tussen de 12 en 19 graden
-Er mag geen vocht bijkomen
-Verpakt in aluminiumfolie blijven ze lang goed
-Als chocola te warm wordt, smelt het. Dat weet elk kind al. Maar let op: Als dat gebeurt, komen er suikerkristallen zichtbaar aan de oppervlakte van de chocola. De bekende grijsachtige vlekken. Gooi de chocola dan niet weg. Het is namelijk niet bedorven en het smaakt zelfs niet anders. Het ziet er alleen vreselijk onaantrekkelijk uit. Leg het dus maar niet op een schaaltje om aan je schoonouders te presenteren.
Oke. De letters van de kinderen mogen blijven. Ik zal er van af blijven. Ik weet nu ook dat ze zo lang houdbaar zijn vanwege het hoge suikergehalte wat erin zit. En dat is dan toch weer een goede reden om ze nog langer te laten staan. Want wij Nederlanders eten maar liefst ruim vier en een halve kilo chocola per jaar.
Oja, nog even een zinnetje uit Wikipedia.
'Door de recente ontwikkelingen in de economie en de toenemende vraag naar cacao in combinatie met de verslechterende milieu omstandigheden, wordt het steeds lastiger om aan chocolade te komen. Hierdoor zal de prijs in de nabije toekomst flink gaan stijgen en kan het mogelijk weer een luxe artikel gaan worden, daar het in het verleden ook een luxe artikel was.'
Misschien kan ik morgen nog ergens goedkoop chocoladeletters op de kop tikken. Die ga ik dan heel lang bewaren.