Het wordt weer de hoogste tijd om weer eens verder te gaan met mijn blog vol bijzondere letters. Na de herfstvakantie waren de letters ietwat opgedroogd, opgelost en verdwenen, maar rond deze Sinterklaastijd dringen de chocoladeletters zich weer op en wordt het tijd om daar wat meer over te vertellen!
Letters van chocola
Lang voordat de chocoladeletters hun intrede deden was het al gewoonte om letters van banket te maken. Op middeleeuwse kloosterscholen leerden de leerlingen schrijven met behulp van losse letters van brooddeeg die als beloning opgegeten mochten worden. Pas in de negentiende eeuw werden de letters van chocolade gemaakt. Het zal er ook wel te maken hebben gehad dat chocoladeletters heel makkelijk fabrieksmatig konden worden gemaakt met behulp van ijzeren mallen waar de chocola in werd gegoten.
Op die manier kon met snel en makkelijk veel letters produceren. De meest verkochte letters is trouwens de M. Er beginnen namelijk erg veel namen met een M. En hij ziet er lekker groot uit, beter dan zo'n schamele I. Al wegen ze natuurlijk net zoveel. Vanaf het moment dat de chocoladeletters massaal op de markt kwamen, zijn ze ongekend populair.
Hét lettertype voor de chocoladeletter is de Egyptienne. Daar is eigenlijk nooit van afgeweken. Er is weleens geëxperimenteerd met modernere varianten, maar die hebben het niet gehaald. De Egyptienne heeft zware en grote schreven, geen dunne stukken en daarom veel minder kwetsbaar.
Vandaag de dag is het van belang dat je een 'eerlijke' letter in je handen krijgt. Steeds meer foute chocolade verdwijnt uit de schappen en dat is natuurlijk goed nieuws. In één jaar ging de verkoop van foute naar eerlijke letters van 15 naar 95 procent! Op de site http://www.oxfamnovib.nl/pure-chocolade.html lees je hier meer over en kun je ook een rapport daarover downloaden. Je vindt er ook een kortingsbon voor de Jamin en de Lidl waarmee je 30% korting krijgt op chocoladeletters!
Wil je trouwens nog meer lezen over chocoladeleters, neem dan eens een kijkje op http://chocoladeletter.blogspot.com/ of op http://www.chocoladeletter.net/. Hier komt ook mijn informatie en komen de illustraties vandaan.
Ik wens je een fijne Sinterklaasfeest toe met veel heerlijke en eerlijke chocoladeletters!
Deze blog gaat over letters. Letters in woorden, zinnen en boeken en letters die je zo maar in het wilde weg tegenkomt. Letters die verbazen, ontroeren of lachwekkend zijn. Mooie letters en lelijke letters. Toevallige letters en (goed)bedoelde letters.
vrijdag 3 december 2010
Lekkere letters: chocoladeletters
vrijdag 15 oktober 2010
Commerciële letters: GAP
Letters kunnen ook emotie zijn. Zeker de vorm van de letters of het uiterlijk ervan. Neem nu het kledingmerk GAP. Het is een bekend merk met een bekend logo. Onlangs werd besloten om het logo te veranderen. Frisser, moderner, meer van deze tijd, meer aansluiten bij de doelgroep, dat soort werk, dachten ze. En zo geschiedde. Maar wat bleek? Men pikte het niet. De officiële facebookpagina van GAP werd overspoeld met ruim 2000 reacties, overwegend negatief. Het nieuwe logo werd saai genoemd. Men had associaties met de verzekeringswereld, de itc-wereld. Kortom, GAP werd GAAP. Men koos eieren voor zijn geld en draaide de invoering van het nieuwe logo terug. Zo zie je maar dat drie simpele letters heel veel invloed kunnen hebben.
Het oude en weer nieuwe logo
Het nieuwe en weer oude logo
Het oude en weer nieuwe logo
Het nieuwe en weer oude logo
woensdag 13 oktober 2010
Toevallige letters: M
Labels:
toevallige letters
dinsdag 12 oktober 2010
Smakelijke letters: dropletters
Ik eet drop en denk: bestaan er eigenlijk dropletters? Mijn eerste poging via Google levert al direct dezelfde vraag op.
Er bestaat ook een site www.dropletters.com, maar daar word ik beslist niet wijzer van. Vage site, vage info en pop-upschermpjes met ‘jij bent de uitverkoren winnaar!!!!’.
Dan maar bij afbeeldingen kijken. Dat geeft in een oogopslag een mooi beeld. En beeld, daar gaat het vaak om. Mochten er dropletters bestaan, dan wil ik ze natuurlijk ook laten zien. Bij het zoeken naar afbeeldingen zie ik veel resultaten die uit het Engels zijn overgenomen. Drop betekent daar druppel.
Bij de firma Shutterstock kun je deze letters downloaden. Deze is overigens ook mooi: Druppels met een letter als sierraad. Voor de romantici onder ons die de letters van hun geliefde of kinderen voor altijd bij zich willen dragen. Ik laat het aan me voorbij gaan.
Nog een mooi voorbeeld van het Engels. Het bijschrift bij deze foto luidt: ‘Why you shoudn’t drop letters into the cat’s water dish’.
De blog waarop ik deze foto vond is overigens ook de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Het staat vol met handgeschreven brieven, mooie enveloppen, prachtige pennen en allerlei andere zaken die met handgeschreven brieven te maken hebben. ‘GO WRITE A LETTER!’ Een advies dat ik graag ter harte neem. Kijk op: www.missivemaven.com. Check ook het archief!
Tja, en dat was het wel. Geen dropletters in de vorm die ik bedoel. Af en toe zag ik de naam Drop-it staan, een snoepwinkel, volgens sommigen zouden zij het moeten verkopen. Maar wat blijkt:
Zal ik Venco eens aanschrijven?
maandag 11 oktober 2010
kinderletters: nonsensversjes van A tot Z
Het is kinderboekenweek. Het thema is De Grote Tekententoonstelling. Op school bij mijn kinderen doen ze er een een project over. Finn uit groep drie werkt over Floddertje ('Wij ijsen eis!') en Julian uit groep 5 heeft als thema beeldtaal en illustraties. Ze bekijken daarbij hoe de eerste afbeeldingen met taal te maken hadden en hoe die eruit zagen. Daarna zijn ze zelf aan de slag gegaan en hebben ze hun eigen naam in drie verschillende alfabetten gemaakt. Woensdagavond is het inloopavond. Ik mag mijn fototoestel zeker niet vergeten!
Volgens mijn oudste zoon mag dit boek niet ontbreken in mijn letterblog. Een kusje in een doos. Nonsensversjes van A tot Z van Lidy Peters en Marijke Brugmans. Het sluit naadloos aan bij het thema van de kinderboekenweek. Er staan prachtige tekeningen in.
In dit boekje staan 26 versjes, elk over een letter in het alfabet. Bij elke letter staat een grappige illustratie. Het zijn echte nonsensversjes. Ze gaan niet echt ergens over. De rode lijn is de desbetreffende letter. Maar leuk zijn ze wel.
Julian heeft de leukste versjes uitgezocht. Hij las voor, ik mocht typen:
J
Jojo op, jojo neer
jojo heeft het heen en weer
Jojo rond, jojo rood
als jojo stopt, is jojo dood
Dood als een pier
het geeft geen zier
Jojo krijgt het heen en weer
van jojo op en jojo neer
N
Niets en nooit
zaten in een boot
we zinken, zei niets
niets, zei Nooit
S
Sylvester moet gapen
Sylvester moet slapen
een lakentje van kant
het water voor de brand
als muizenissen komen
een strik op al je dromen
Sylvester moet gapen
Sylvester moet slapen
met stout vuur mijn liefje
gaat lucifer-diefje
met vier emmers zand
naar drakendromenland
G
Gijsje Goedhartje
geef me een kwartje
een kwartje voor een hap
ik zit zo krap
een kwartje van zilver
een kwartje van goud
Gijsje is gierig en ik heb het koud
Gesina Gluiper
geef me een stuiver
een stuiver voor een slok
het water is op
een stuiver van een koper
een stuiver van goud
Gesina is gierig en de stuiver is oud
Het boek heb ik overigens uit de bibliotheek, hij werd afgevoerd en ik kon hem voor een habbekrats meenemen. Of het nu te koop is, betwijfel ik. Het is al 17 jaar oud.
Labels:
alfabet,
kind,
letters leren
zondag 10 oktober 2010
toevallige letters: J
Op 7 oktober plaatste ik hier het Pebble Alphabet, het kiezelstenenalfabet. Een ruime week daarvoor was ik in Kent, in de kustplaats Hastings. Het was prachtig weer en we hebben gepicknickt op het strand. Een kiezelstenenstrand. De jongens speelden mer de mooiste stenen, maar de belangrijkste vondst was een steen met de letter J erop. Gevonden door ... Julian!
Oja, ik heb daar ook het broertje van 12 september 2010 op een nummerbord gevonden. Volgt later.
Labels:
kind,
straat,
toevallige letters
zaterdag 9 oktober 2010
toevallige letters: T
Labels:
toevallige letters
vrijdag 8 oktober 2010
Absurde letters: krabpalen
Ach, die katten van tegenwoordig. Ze kunnen aan alle kanten in de watten worden gelegd. Hangmatjes voor aan de radiator, speelmatten waar menig baby jaloers op zou zijn, zachte kussentjes en krabpalen. Grote krabpalen, krabpalen in de vorm van een kasteel, roze, blauwe, groene en oranje krabpalen. Krabpalen met verschillende etages, met speelgoed er aan, je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat. En dus ook krabpalen in de vorm van een letter. Voor alle Angels, Amigo's, Amber, Baloetjes, Banshi's, Beertjes, Coco's, Catalina's en Chatty's. Of is die laatste krabpaal nu een D? Vooruit, ook voor Dabbertje, Dante en Dazzle.
Had ik het maar eerder geweten. Vorig jaar november overleed onze kat. Hij heette Ceasar.
Gevonden op: www.faunalandwebwinkel.nl
donderdag 7 oktober 2010
toevallige letters: pebble alphabet
Pebble. Ik wist eerlijk gezegd niet wat dit Engelse woord in het Nederlands was. Al had ik vaag het gevoel dat ik eerder had gehoord. Ik zocht het op. Kiezelsteen. Dat was logisch. En ik wist ook direct waar ik het woord van kende. The Flinstones. Dat kleine oermeisje. En dat allemaal naar aanleiding van dit alfabet. Gemaakt door Clotile Olyff. Ik vind het een prachtig alfabet!
Labels:
alfabet,
design,
toevallige letters
woensdag 6 oktober 2010
Handgeschilderde letters: Graffiti
Ook beoefenaars van graffiti wagen zich soms aan een heel alfabet. Ik heb net samen met zoon van acht een tijd naar deze eerste foto zitten kijken. Het is het hele alfabet, van A tot en met Z. Wij herkennen maar weinig letters. Gemaakt door v3rbo.com.
Dit alfabet is gemaakt van afzonderlijke graffitiletters. Door Mag 3737.
Door EYE-Q
dinsdag 5 oktober 2010
Herhaalde letters: Bela Borsodi's Alphabets
Nog een keer de prachtige foto's van Bela Borsodi. Ik had vandaag pas door dat de letters een woord vormen: Alphabets. Daarom in de herhaling, maar nu goed. Ze zijn er mooi genoeg voor!
Labels:
alfabet,
design,
fotografie
maandag 4 oktober 2010
bijzondere letters: werk van Bela Borsodi
Ik ben altijd op zoek naar letters. Mooie letters, bijzondere letters, onverwachte letters en verborgen letters. En internet is daarbij een groot hulpmiddel. Al surfende op het net kwam ik bij het werk van de fotograaf Bela Borsodi terecht (www.art-dept.com/artists/borsodi/) Zij (ik ga er vanuit dat het een vrouw is), maakt prachtige foto's. Voor WAD (magazine (zie http://www.wadmag.com/)) maakte zij onder meer de volgende foto's.
Mooi!
Labels:
alfabet,
design,
fotografie
zondag 3 oktober 2010
Verborgen letters: acrostichon
De koningin had dit jaar een verrassing voor ons in petto. In de troonrede zat een geheime boodschap verborgen, elke beginletter van de eerste zinnen vormden samen een naam: Willem van Nassov. Tegenwoordig is deze vorm van een gedicht, een acrostichon, niet meer zo in zwang.
In vroeger tijden gebruikte men vaker een acrostichon. Soms in een gewoon verhaal, zoals Reynaert de Vos, soms in Bijbelboeken.
Zo. Ook ik heb me er aan gewaagd. De beginletters van het stuk hierboven vormen samen een zinnetje. Het is niet makkelijk om zo een stukje te schrijven en het een samenhangend geheel te laten zijn. Het blijkt een behoorlijk keurslijf te zijn. Petje af voor de schrijver van de troonrede dit jaar.
In vroeger tijden gebruikte men vaker een acrostichon. Soms in een gewoon verhaal, zoals Reynaert de Vos, soms in Bijbelboeken.
Laten we eens kijken naar het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied. Alle beginletters van elk couplet zijn bewust uitgekozen en vormen samen eveneens de naam Willem van Nassov.
Sommige edities van de Statenvertaling kennen een soortgelijk fenomeen: daar wordt naar acrostichons verwezen door de namen van Hebreeuwse letters bij de tekst te noemen. Tevens komt je zoiets ook tegen in de beeldende kunst, waar beginletters worden gebruikt, zoals een ex-libris. In tal van andere geschriften zie je de acrostichon terugkomen, ook in in het buitenland. Grootheden zoals Edgar Allen Poe en Lewis Caroll hebben gedichten geschreven in de vorm van een acrostichon.
Zo. Ook ik heb me er aan gewaagd. De beginletters van het stuk hierboven vormen samen een zinnetje. Het is niet makkelijk om zo een stukje te schrijven en het een samenhangend geheel te laten zijn. Het blijkt een behoorlijk keurslijf te zijn. Petje af voor de schrijver van de troonrede dit jaar.
Labels:
alfabet,
taal,
verborgen letters
woensdag 29 september 2010
Toevallige letters: Google Maps typography
Er zijn door talloze mensen al heel wat alfabetten gecreëerd en verzameld. Ik liet hier al eerder The nakes ladies alphabet van Anthon Beeke zien. (19 september). Een ander alfabet is die gemaakt van beelden van Google Maps. Vanuit de lucht zie je landingsbanen, gebouwen en bosjes die letters vormen. Het alfabet hieronder is 'ontdekt' door Rett Dashwood. Tussen oktober 2008 en April 2009 heeft hij Google Maps afgespeurd naar letters. De letters die je ziet, zijn allen gevonden in de staat Victoria in Australië.
Wil je de exacte locaties weten, kijk dan op de site van Rhett Dashwood. http://rhettdashwood.com.au/, klik op het plaatje met Google Maps typography, daar kun je één voor één de letters met hun locaties vinden.
Labels:
alfabet,
computer,
straat,
toevallige letters
dinsdag 28 september 2010
toevallige letters: Q
Labels:
toevallige letters
maandag 27 september 2010
hoofdletters: uit de mode
Op nu.nl stond vandaag het bericht dat steeds meer bedrijven in hun logo of merknaam hoofdletters vervangen door kleine letters. Nationale Nederlanden bestaat niet meer, net als Alex. Het is nu nationale nederlanden en alex. Merkenspecialist en journalist Erwin Wijman heeft dat allemaal onderzocht en schrijft erover in het nieuwste nummer van Onze Taal (2x hoofdletter). Wat is er nu aan de hand?
KAPITALEN
Hoofdletters in een een logo of merk roepen bravoure op, terwijl bedrijven nu, in de crisistijd, juist matigheid, bescheidenheid en terughoudendheid willen uitstralen. Ze willen dichter bij de mensen staan en niet bombastisch en onpersoonlijk overkomen. Dat hoofdletters negatieve gevoelens kunnen opwekken zie je ook bijvoorbeeld bij het chatten. KAPITALEN GEVEN DE INDRUK DAT JE IETS WILT OVERSCHREEUWEN, OVERDREVEN DE AANDACHT WILT TREKKEN. Onderkast oogt vriendelijker, mensen nemen je serieuzer en het oogt stukken meer bescheiden. Juist bedrijven die van hun voetstuk gevallen zijn, zoals verzekeringsbedrijf ageas (voorheen: FORTIS) doen een soort boetedoening door ook in hun naamgeving zich een stuk bescheidener op te stellen.
Maar het zou ook te maken hebben met de invloed van internet- en e-mailadressen. Daar wordt al veel met kleine letters geschreven. Zo is er minder verwarring mogelijk. Daarnaast is het ook gewoon mode onder de typografen om onderkast te gebruiken. Ik heb al vaker gezien dat het 'in' is om kleine letters te gebruiken. Het staat anders, interessant en lekker dwars. En daar houden bedrijven ook wel weer van.
KAPITALEN
Hoofdletters in een een logo of merk roepen bravoure op, terwijl bedrijven nu, in de crisistijd, juist matigheid, bescheidenheid en terughoudendheid willen uitstralen. Ze willen dichter bij de mensen staan en niet bombastisch en onpersoonlijk overkomen. Dat hoofdletters negatieve gevoelens kunnen opwekken zie je ook bijvoorbeeld bij het chatten. KAPITALEN GEVEN DE INDRUK DAT JE IETS WILT OVERSCHREEUWEN, OVERDREVEN DE AANDACHT WILT TREKKEN. Onderkast oogt vriendelijker, mensen nemen je serieuzer en het oogt stukken meer bescheiden. Juist bedrijven die van hun voetstuk gevallen zijn, zoals verzekeringsbedrijf ageas (voorheen: FORTIS) doen een soort boetedoening door ook in hun naamgeving zich een stuk bescheidener op te stellen.
Maar het zou ook te maken hebben met de invloed van internet- en e-mailadressen. Daar wordt al veel met kleine letters geschreven. Zo is er minder verwarring mogelijk. Daarnaast is het ook gewoon mode onder de typografen om onderkast te gebruiken. Ik heb al vaker gezien dat het 'in' is om kleine letters te gebruiken. Het staat anders, interessant en lekker dwars. En daar houden bedrijven ook wel weer van.
toevallige letters: V
Labels:
straat,
toevallige letters
donderdag 23 september 2010
toevallige letters: E
Labels:
toevallige letters
lachwekkende letters: spelregels Mikado
Soms zijn letters (en dus woorden) zeer lachwekkend. Wanneer ze verkeerd vertaald zijn bijvoorbeeld. Zo heb ik hier de spelregels van Mikado naast me liggen. Een goedkope versie, dat weer wel, maar daarom niet minder leuk. Mikado heet daar trouwens het 'Staafjes-opneemspel'.
Er zijn volgens de spelregels staafjes met geleringen. Geleringen? O, gele ringen. Het totaalaantal punten ligt op 170 punten. Ik lees verder: 'Door plotesling openen van de hand valllen de staafjes kringvormig op tafel.' Dat kringvormig vind ik overigens ook wel mooi, bij mij vallen ze eigenlijk altijd een kant op, maar goed. Het gaat verder: 'Dan [...] nemen. zonder dat hierbijeen [...] geraakt.' Geen hoofdletters na een punt en spaties vergeten komt trouwens vaker voor. De volgende zin is ook leuk: 'Het meest veilige opnemen geschiedt dooreen druk op de punt varr het staafje'.' Alsof er vreselijke ongelukken kunnen gebeuren tijdens een spelletje Mikado. Het valt nog mee dat het verplicht stellen van een veiligheidshelm er niet in staat, tegen rondvliegende staafjes.
De spelregels staan er ook nog in het Duits, Engels, Frans en een Scandinavische taal ('God fornojelse!'). Maar ook daar bakken ze er weinig van. Wat dacht je van deze Engelse zin: 'The number of rouods to be player should be agreed upon before starting to play'.
Ze wensen ons trouwens in correct Nederlands wel weer veel plezier. Dat maakt weer een hoop goed! Maar het woord 'plotesling' is al een begrip bij ons thuis!
Er zijn volgens de spelregels staafjes met geleringen. Geleringen? O, gele ringen. Het totaalaantal punten ligt op 170 punten. Ik lees verder: 'Door plotesling openen van de hand valllen de staafjes kringvormig op tafel.' Dat kringvormig vind ik overigens ook wel mooi, bij mij vallen ze eigenlijk altijd een kant op, maar goed. Het gaat verder: 'Dan [...] nemen. zonder dat hierbijeen [...] geraakt.' Geen hoofdletters na een punt en spaties vergeten komt trouwens vaker voor. De volgende zin is ook leuk: 'Het meest veilige opnemen geschiedt dooreen druk op de punt varr het staafje'.' Alsof er vreselijke ongelukken kunnen gebeuren tijdens een spelletje Mikado. Het valt nog mee dat het verplicht stellen van een veiligheidshelm er niet in staat, tegen rondvliegende staafjes.
De spelregels staan er ook nog in het Duits, Engels, Frans en een Scandinavische taal ('God fornojelse!'). Maar ook daar bakken ze er weinig van. Wat dacht je van deze Engelse zin: 'The number of rouods to be player should be agreed upon before starting to play'.
Ze wensen ons trouwens in correct Nederlands wel weer veel plezier. Dat maakt weer een hoop goed! Maar het woord 'plotesling' is al een begrip bij ons thuis!
woensdag 22 september 2010
toevallige letters: M
Labels:
toevallige letters
dinsdag 21 september 2010
Vreemde letters: Engelse benamingen
De stichting Taalverdediging is verontwaardigd over het feit dat op de Euroshopperartikelen die in de Albert Heijn liggen Engels de voertaal is. Ook typisch Nederlandse producten krijgen daar een Engelse benaming. Speculaas heet bijvoorbeeld 'dutch spice cookies', hagelslag ' mixed sprinkles' en beschuit 'rusk'. Albert Heijn stelt in een reactie dat het hier om producten gaat die in heel Europa worden verkocht en dat de verpakking in al deze Europese landen gelijk is. Ik begrijp de verontwaardiging van de stichting Taalverdediging, maar geef ook de Albert Heijn in dit geval wel een beetje gelijk.
Ik kan me bij tijd en wijle ook ergeren aan het oprukkende Engelse taalgebruik. Zeker als er goede Nederlandse woorden voor te vinden zijn. Maar ik doe zelf ook mee met de Engelse woorden, want ik upgrade mijn computer van tijd tot tijd. Ik download van internet en ik snap mijn kinderen direct wanneer ze bij een spelletje een level hebben gehaald.
Ik kan me bij tijd en wijle ook ergeren aan het oprukkende Engelse taalgebruik. Zeker als er goede Nederlandse woorden voor te vinden zijn. Maar ik doe zelf ook mee met de Engelse woorden, want ik upgrade mijn computer van tijd tot tijd. Ik download van internet en ik snap mijn kinderen direct wanneer ze bij een spelletje een level hebben gehaald.
Toen ik echter onder de douche stond en de verzameling shampoo's en doucheschuim bekeek, moest ik lachen. Blijkbaar staat Engels ook voor stoer, beter, mooier en verfrissender. Het staat voor gezonder, verzorgender en beschermerder. Care is inmiddels een ingeburgerd woord geworden, net als welness en hydration. Zie hier mijn collage van zomaar wat spulletjes uit mijn badkamer. En zeker de mannenproducten staan bol van de Engelse termen. Voor sommige producten zou je nog kunen zeggen dat ze ook voor de Engelse markt zijn. De meeste echter niet. De gebruiksaanwijzing is in het Nederlands, Frans en soms Duits. Bijna nooit in het Engels.
Nee, dan de Italianen. Die zetten gewoon alles in hun eigen taal. Niks geen Engels gedoe.
Mocht je trouwens vinden dat de stichting Taalverdediging gelijk (en je voelt je ook 'ernstig gediscrimineerd') heeft, dan kun je een kaartje van hun site downloaden (oke: afhalen) en naar Albert Heijn sturen. Maar of het zal helpen....?
zondag 19 september 2010
Opvallende letters: The naked ladies alphabet
Anthon Beeke is een bekende grafisch ontwerper. Hij heeft tal van affiches ontworpen, maar ook boekomslagen, huisstijlen, logo's, verpakkingen, kinderspelen en catalogi. Daarnaast heeft hij ook veel ruimtelijk werk gemaakt. Bovendien was hij docent aan verschillende academies in binnen- en buitenland. Veel van zijn werken zijn op een of andere manier wel eens bekroond.
In 1970 kwam bij drukkerij De Jong & Co zijn 'blote meisjes alfabet' uit. Op de site van Anthon Beeke wordt het ' een van de meest uitgewerkte 'menselijke alfabetten' wat betreft vormkwaliteit' genoemd. 'De letters zijn allen kapitalen en geheel opgebouwd uit zorgvuldig gechoreografeerde groepen naakte meisjes. [...] bij al zijn pikanterie is Beeke’s alfabet ook een gedetailleerde reconstructie van de omtrekken van een klassieke Romein – de Baskerville Old Face was de inspiratie –, inclusief verdikkingen, versmallingen en schreven. hoewel Beeke (...) zeker het sensuele aspect van klassieke letters wilde vieren, met hun subtiele curven en rondingen en hun perfecte proporties, is zijn naakte alfabet niet expliciet erotisch.'
© studio anthon Beeke
Kijk ook http://www.beeke.nl/ voor een prachtig filmpje over dit alfabet.
In 1970 kwam bij drukkerij De Jong & Co zijn 'blote meisjes alfabet' uit. Op de site van Anthon Beeke wordt het ' een van de meest uitgewerkte 'menselijke alfabetten' wat betreft vormkwaliteit' genoemd. 'De letters zijn allen kapitalen en geheel opgebouwd uit zorgvuldig gechoreografeerde groepen naakte meisjes. [...] bij al zijn pikanterie is Beeke’s alfabet ook een gedetailleerde reconstructie van de omtrekken van een klassieke Romein – de Baskerville Old Face was de inspiratie –, inclusief verdikkingen, versmallingen en schreven. hoewel Beeke (...) zeker het sensuele aspect van klassieke letters wilde vieren, met hun subtiele curven en rondingen en hun perfecte proporties, is zijn naakte alfabet niet expliciet erotisch.'
© studio anthon Beeke
Kijk ook http://www.beeke.nl/ voor een prachtig filmpje over dit alfabet.
Labels:
alfabet,
design,
grafisch design
Abonneren op:
Posts (Atom)