Eindelijk! Daar ben ik weer na weken van afwezigheid. Er moet toch ergens een psychologische verklaring zijn dat ik kamp met een soort van vrees om weer verder te gaan met mijn blog als ik er een tijdje niets aan heb gedaan. Ik heb tenslotte ideeën genoeg, research gedaan, informatie verzameld en houd mijn ogen wijd open voor allerlei soorten letters in real life en op het internet. Ik heb zelfs, vanaf 1 januari jl., tijd genoeg. Wat er dan wel aan schort? Ik weet het niet zo goed. Een soort drang om het perfect te doen, terwijl ik weet dat perfect niet bestaat. Een soort laksheid, terwijl ik het toch leuk, ontspannend en onderhoudend vind? Een gedoe om te schrijven, te knippen en te plakken. En om het vervolgens op twitter rond te bazuinen en om het wereldkundig te maken? Misschien zie ik door de bomen het bos wel niet meer, waar moet ik beginnen, welk onderwerp ga ik aansnijden? Of ben ik stiekem bang voor de reacties, bang dat men me 'stom' bezig vindt? Terwijl me dat eigenlijk allang niet meer kan schelen. Ach. Het maakt niet uit. Ik ben er weer. Ik schrijf weer. Ik heb er weer lol in.
Gemixt en gehusseld
Zo en dan nu het onderwerp van vandaag: Gemixte letters. Ik zag een
filmpje op youtube dat me inspireerde.
Volgens een onderzoek aan de universiteit van Cambridge maakt het niet echt uit in welke volgorde de letters in een woord staan, als de eerste en laatste letter maar goed zijn. De rest kan door elkaar gehusseld worden en je begrijpt nog steeds uitermate goed wat er staat.
Vervolgens wordt dit hele gebeuren behoorlijk ontkracht. Een-, twee- en drieletterwoorden doen al niet mee. Vierletterwoorden zijn ook simpel, want alleen de twee middelste letters kunnen gehusseld worden. Eitje! Het wordt een stuk lastiger bij lange woorden en ook daar hebben de makers van de tekst hierboven over nagedacht. Nu staat er Cmabrigde voor Cambridge. Maar zou je dat ook zo snel lezen als er Cgibramde zo staan? Waarschijnlijk niet.
Kan ik ook (toch?)!
Toch is het een interessant gegeven dat je de tekst hierboven nog redelijk goed kunt lezen. De woorden zijn tenslotte wel door elkaar gehusseld, maar ze zijn dicht bij de oorspronkelijke plek neergezet. Tijd voor een testje. Eens kijken of ik het ook kan:
Om geod na te knneun dkenen oevr een gshcekite tkest, blseoot ik erest maar enes een lkeker gals wijn voor mzelef in te sechkenn. Dan kan ik npipen en dkneen telgijek! Neit selcht voor een lgiktenetdure, tcoh? (Bhelave dat odrnetsrepete wrood dan.)
1 opmerking:
Dit werk niet bij lange woorden.
Een reactie posten