dinsdag 31 december 2013

Een 9 voor Tweeduizendveertien

T-w-e-e-d-u-i-z-e-n-d-v-e-e-r-t-i-e-n

Dat zijn 19 letters.

De T komt er twee keer in voor, net als de D en de N. De I trouwens ook.  De W, de U, de Z, de V en de R zijn uniek in dit word en komen slechts eenmaal voor. De letter E spant de kroon en komt maar liefst zes keer voor (uitslover!).

Vroeger zette ik de letters van mijn naam om in getallen. De A was 1, de B 2 enzovoort. Die cijfers telde ik bij elkaar op en de uitkomst was dan iets. Hoe oud je zou worden. Of welk cijfer je leven waard is of zo iets.  (De som van de letters van mijn naam (zonder doopnaam) is bij mij 179, 1 erbij 7 erbij 9 is 17, 1 erbij 7 is 8. Mijn leven is dan dus een 8 waard of ik word 179 jaar. 17 kan namelijk al niet meer.)

Ik heb het trucje ook maar eens uitgehaald met het nieuwe veelbelovende jaar. Hij wordt 365 dagen oud, dat weten we al. Maar welk cijfer gaat hij ons opleveren?

20+23+5+5+4+21+9+26+5+14+4+22+5+5+18+20+9+5+14=234
2+3+4=9

Een negen! Tweeduizendveertien gaat dus een topjaar worden! Een schitterend, fantastisch, megagoed, blij, mooi, gelukkig jaar.

Ter vergelijking: Tweeduizenddertien kwam uit op 211. Als je die cijfers bij elkaar optelt wordt dat slechts een 4. En geef maar toe, zo'n topjaar was dit jaar nu ook weer niet. Crisis, rompslomp, werkeloosheid, gedoe... Dat was 2013. Te veel leuke en goede mensen gingen dood. Te veel sneeuw aan het begin van het jaar, terwijl we aan het einde wel een witte kerst konden gebruiken. Een voorjaar van lik-me-vestje en een veel te hete zomer erna zonder een behoorlijke nazomer. En veel te veel stormen. Stormen in ons hoofd, stormen in de maatschappij en stormen die de boel kapot deden waaien.

En het was een jaar van wachten. Wachten op betere tijden. Tweeduizenddertien stond ons in de weg. We wilden hem wel massaal wegduwen om te kijken welk uitzicht hij belemmerde. Het uitzicht tweeduizendveertien. Want dan zou het pas weer wat worden. En nu heb ik het bewijs geleverd. Een negen! Tweeduizendveertien gaat het jaar van velen worden. Een heel bijzonder jaar!

Ik wens iedereen een jaar toe vol ups en met weinig downs. Een jaar waarin we het evenwicht weer vinden en we ons blij en gelukkig zullen voelen. Een jaar met inzichten en vol met memorabele en fijne momenten. Een jaar met gouden zonsondergangen, prachtige regenbogen, verse sneeuwmomenten, kleurrijke herfstbladeren en kwetterende voorjaarsvogels. Kortom, een TOPJAAR!


donderdag 12 december 2013

Creatieve letters: een affiche

Een affiche uit 2010. De handen en vingers vormen de letters. 



vrijdag 6 december 2013

vrijdag 29 november 2013

Alternatieven voor de traditionele chocoladeletter: Mmmm!

Het is bijna 5 december, de winkels liggen weer vol snoep- en strooigoed ter ere van de goede Sint. Marsepein, borstplaat, pepernoten... Maar de onbetwiste nummer 1 is toch wel de chocoladeletter.



Je zult maar geen chocolade lusten of mogen. Dan krijg je dus nooit de eerste letter van je naam in je schoen, in je surprise of van je werkgever op 5 december. En als je hem wel krijgt, verdwijnt hij in de kast of geef je hem cadeau.

Maar er zijn alternatieven!

De kaasletter wint meer en meer terrein. Er zijn inmiddels al behoorlijk wat kaasboeren die deze heerlijke goudgele letter mooi verpakt aanbieden.



Verder heb ik na een rondje op het net moeten constateren dat er maar weinig andere alternatieven zijn voor de chocoladeletter. Een marsepeinen letter leek me nogal voor de hand liggen, maar die worden toch niet veel gemaakt in de maat van een chocoladeletter. Te duur waarschijnlijk. De betere patisserieën hebben ze vaak wel. 


Veel meer alternatieven voor de chocoladeletter zijn er niet te koop. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Op internet vond ik deze handige cakevorm, speciaal gemaakt om letters mee te maken. Of cijfers, dat kan natuurlijk ook. 



Deze cakeletters vond ik ook. Waarschijnlijk uitgesneden met behulp van een mal uit een cake. Te proberen waard!



En wat dacht je van een letter van bladerdeeg? Eventueel te bereiden met een hartige inhoud!


Zo zie je maar, er zijn best wel alternatieven te bedenken voor die traditionele chocoladeletter. Al is en blijft die natuurlijk wel een echte heerlijke klassieker! 






zaterdag 20 juli 2013

ontspannende letters: doolhofalfabet

Het is vakantietijd, tijd voor ontspanning, tijd voor jezelf, tijd voor bijvoorbeeld een pittig puzzeltje. Veel plezier met deze doolhof!


zaterdag 13 juli 2013

Creatieve letters: advertenties

In de reclamewereld werken veel creatieve mensen. Bekijk deze voorbeelden maar eens waarbij er op een creatieve manier wordt omgegaan met letters.















donderdag 27 juni 2013

Ode aan de P


Mijn jongste zoon heet Pepijn en is vier jaar. Zijn 'letter' is dus de P. Die herkent hij al maanden van verre. Maar ook mijn letter, de letters van zijn broers en vader en van opa en oma herkent hij. Die letters noemt hij niet letters, maar pee (P). De H is opa's pee, de D is papa's pee, et cetera. Ik vind het logisch. Zijn eigen letter wordt immers ook pee genoemd. Cijfers zijn bij hem trouwens ook pees. De P is ook een omgekeerde b, q en d. Die noemt hij uiteraard ook pee.





Omdat de P natuurlijk een Prachtletter is, hier een kleine ode aan de P.

De P is van pracht en praal
prima, prikkelnoot en principaal
primordialiteit en prix
(Maar dat laatste is Frans dus dat telt nie)
De P is ook de letter van het interessante pi
(Maar pi krijgt een eigen post op dit blog
Daar zit je nu niet op te wachten, toch?)

De P is van pissig en poepelderij
Van poetsextract en prei en pastei
Van papenkullekens en pikolet
poerlood, punitief en piket

Ik bak er niets van, ik stop er maar mee.
Ik ben toch potverjandorie geen Drs. P!




De letter p wordt ook vaak gebruikt in uitdrukkingen en gezegdes. 'Ergens de p in hebben', kent iedereen wel. Dan baal je als een stekker. Maar 'het is behoorlijk in de p' betekent juist dat het in orde is. En 'wat is hij in de p', betekent dat hij prachtig en mooi aangekleed is. 



'Ik heb hem een p geschreven', kende ik niet. Dat betekent dat je hem hebt opgegeven. Vergelijkbaar met 'Schrijf daar maar een P voor', voor iets dat je als verloren kunt beschouwen. Gek genoeg betekent 'daar wil ik je wel een p voor zetten' juist dat je dat verzekert krijgt. 




En wat dacht je van 'het is een raadsheer met een p ervoor'? Een 'praadsheer' dus, een praatjesmaker. 



Het laatste woord in het woordenboek bij de letter P is 'pyxis', een doosje van goud of zilver waarin de geconsacreerde hosties zonder plechtigheid naar de zieken buiten de kerk worden gedragen. Zou dat nog bestaan?